Bisættelse og begravelse
Når der er dødsfald i familien, skal I vælge en bedemand og kontakte præsten. Præsten hjælper med at planlægge begravelsen og bisættelsen. Bedemanden kan hjælpe jer med det praktiske – men I kan selv bestemme, hvor meget bedemanden skal ordne for jer, og hvor meget I selv vil tage jer af. I kan i princippet selv sørge for en stor del af papirarbejdet, hvis I ønsker det, lige som I også selv kan pynte kirken, printe salmehæfter, stå for mindesammenkomsten og bestille gravsten.
Udsyngning og kørsel til kapel
Når den døde skal fra hjemmet eller sygehuset til kapellet, foregår det meget ofte med udsyngning. Udsyngning er en lille højtidelighed, hvor vi har mulighed for at tage afsked med den døde med omsorg.
Højtideligheden sker samtidigt med, at den døde bliver lagt i kiste – nogle gange før, nogle gange efter. Sammen synger man en salme eller to, mens kisten bæres ud til rustvognen for at blive kørt til kapellet. Familien kører ofte efter rustvognen, hvor ceremonien kan fortsætte evt. med endnu en salme, en bøn og en velsignelse. Udsyngning er en meget smuk ceremoni, som giver os mulighed for at ære den afdøde og forstå, at de ikke er her længere.
Samtale med præsten
Inden begravelsen eller bisættelsen mødes familiemedlemmer med præsten for at aftale, hvordan og hvornår begravelsen eller bisættelsen skal finde sted. I aftaler hvilke salmer, der skal synges og taler om alt det praktiske. Det er også ved den samtale, I fortæller om den afdøde, så præsten kan holde en god tale.
Begravelse
Begravelsen begynder med en gudstjeneste i kirken og slutter med jordpåkastelse og nedsænkning af kisten på kirkegården. Nazarethkirken har sin egen kirkegård, men det er også muligt at begynde i Nazarethkirken og derefter at køre i kortege til den sognekirkegård, som familien har tilknytning til.
Bisættelse
Bisættelsen begynder med en gudstjeneste i kirken, hvor også jordpåkastelsen finder sted. Derefter bærer vi kisten ud til rustvognen og den køres til krematoriet. Cirka to uger efter kan urnen med eller uden familiens tilstedeværelse sættes ned i jorden på den kirkegård, som familien ønsker. Der er mulighed for, at præsten medvirker ved urnenedsættelsen.
Få tilskud til merudgifter ved brug af sognekirke
Der er mange fordele ved at være medlem af en valgmenighed. En af dem er, at du kan tage din præst med til kirkelige handlinger i en sognekirke, hvis du skulle ønske det. Det kan du, fordi valgmenighederne organisatorisk er en del af Folkekirken. Da valgmenigheden er økonomisk uafhængig, kan der være nogle merudgifter, når du bruger en sognekirke. De udgifter ønsker valgmenigheden at imødekomme. Derfor kan du søge tilskud til dækning af meromkostningerne ved henvendelse til formanden for Ryslinge Valgmenighed.
Besøg af præsten i den sidste tid
For nogle døende og deres pårørende er det vigtigt at have en eller flere samtaler med præsten. Præsten besøger den døende, og samtalerne kan handle om alt. Det kan fx være eksistentielle spørgsmål som meningen med livet, tro, angst og forestillinger om livet efter døden, men det er dig, der bestemmer indholdet. Der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert at tale med præsten om.
Mange beder også om en sidste nadver eller en bøn, men du behøver ikke være troende for at tale med præsten. For mange er den fortrolige samtale med præsten, hvor man kan vende spørgsmål og overvejelser et godt sted at lette sit hjerte.
Samtaler med de efterladte
Tiden efter begravelsen kan være svær, og mange har brug for sjælesorg. Du er velkommen til at kontakte præsten, hvis du har brug for at tale om alt det, der er svært eller fylder efter dødsfaldet.
En rørende oplevelse
Hele personalets samarbejde om bisættelsen var rørende. Det gælder både præst, kirketjener, graver, organist og kirkesanger. At vi sådan en dag bliver mødt så nærværende og omsorgsfuldt, som vi blev, er jeg dybt taknemmelig for. Det er noget, der sætter sig i hukommelsen. Tak.For mig var det vigtigt, at bisættelsen foregik på en måde og i en ånd, som mor selv ville have nikket anerkendende til, og det er jeg helt sikker på, hun gjorde.
En lettelse at have en at tale med
Da jeg mistede min søster meget pludseligt, havde jeg brug for nogen, som kunne rumme at være sammen med mig og se mig ked af det. Det var det, Malene kunne.Vi talte om alt muligt mellem himmel og jord. Malene hjalp mig med at gå ud og ind af sorgens rum. Det var en kæmpe lettelse, at jeg havde et sted, hvor jeg kunne tale om min søster, mit savn og min ensomhed. Jeg følte mig utroligt alene, og det talte jeg med Malene om.
Invitation til Allehelgensgudstjeneste
Hvert år til Allehelgen indbydes alle efterladte til en gudstjeneste, hvor vi mindes vores døde og giver sorgen lov til at få den plads, som den har brug for. En smuk og mindeværdig gudstjeneste med lys og musik, hvor alle afdødes navne læses op i kirken, for at mindes og ære dem. Vi slutter af med suppe i mødesalen.